Lessenpakketten

Om de info-uitwisseling op school zo vlot mogelijk te laten verlopen, hebben wij, naast deze brochures, allerhande materiaal ontwikkeld voor de school. Al dit materiaal kan gratis gebruikt worden door de leerkracht of het kind of de jongere met muco zelf, om aan de klasgenoten uit te leggen wat muco is of door de ouders, om de leerkrachten en het schoolpersoneel te informeren over de ziekte en noden van hun kind.

De mucokleuterkoffer

Dit pakket is speciaal ontwikkeld voor de kleuterschool.  
Wat zit er allemaal in?  

 • Een levensgroot poppenspel, waarin Robin (ons stripfiguurtje met muco) en papegaai Peps de hoofdrol spelen  
 • Een handleiding voor de kleuterleiding boordevol tips en activiteiten, spelletjes, opdrachtjes,... om met de kleuters aan de slag te gaan
 • Een speel-en leerkoffer met spel- en behandelingsmateriaal om op een leuke, interactieve manier te vertellen wat muco is.
 • Een spel- en leerblaadje voor elke kleuter.

Je kan het materiaal van de mucokleuterkoffer hier bestellen.

Mucokit voor de lagere school

Dit bevat naast de infobrochure voor de leerkrachten een handleiding met uitgewerkte lessen voor de leerkracht, spel/werk-blaadjes voor de leerlingen van de verschillende graden, kleurplaten die Robins verhaal vertellen, infopanelen en (voor)leesboekjes voor kinderen en een muco-koffer met behandelings- en spelmateriaal waarmee je in de klas aan de slag kan om de de mucotherapie te laten ontdekken door de klasgenoten.  

Je kan het materiaal van de mucokit hier bestellen.

Infopakket voor de secundaire school

Naast de infobrochure voor de leerkrachten, vind je in de tienerkit allerlei materiaal waarmee de jongere met muco zelf kan uitleggen wat zijn ziekte inhoudt.  Natuurlijk kan het ook gebruikt worden door leerkrachten of anderen die de info willen geven aan jongeren.

 1. De super-strip ‘Robin’: om alle klasgenoten op een ludieke wijze te laten kennismaken met muco (gratis voor klasgenoten)
 2. De coole kleurrijke ‘accordeonfolder’ voor de klasgenoten van het middelbaar onderwijs
 3. De PowerPoint presentatie: met alle mogelijke informatie over muco: over de symptomen, de behandeling, erfelijkheid,… geïllustreerd aan de hand van filmpjes, foto’s en prenten, in de ‘coole’ lay-out van de tienerkit. Je krijgt deze presentatie van ons op Cd-rom en kan deze dan aan jouw eigen muco-verhaal aanpassen.  Wil je bvb. niet vertellen over de genen of heb jij geen last van de spijsvertering, dan laat je dat er gewoon uit. 
 4. De infopanelen op A3 formaat kan je gebruiken als je geen PowerPoint presentatie kan/mag gebruiken of ergens op school info wil uithangen.  Op een 10-tal platen staat overzichtelijk de basisinfo over muco.
 5. De fotokit bestaat uit 15 foto’s van onze professionele fotografe Ingrid De Sloovere, waarop 2 jongeren met muco de belangrijkste aspecten van leven met muco tonen.  Ook hier geldt dat jij de foto’s er uitselecteert die jij wil tonen.  Moet jij bijvoorbeeld geen Pep-masker gebruiken, dan kan je die foto er uitlaten.
 6. ADEM-lespakket: de vereniging ontwikkelde een handleiding bij de film, met lesideeën voor leerkrachten secundair onderwijs van de 2de en 3de graad (3de-6de jaar), beschikbaar via de site muco.be.
 7. Lespakketten rond actuele thema's zoals Move for Air, rond ademhalingstherapie en sport en De hielprik, rond neonatale screening.

Je kan het materiaal van de tienerkit hier bestellen.